Obeležen Dan srpske diplomatije

Povodom Dana srpske diplomatije u Domu Narodne skupštine Republike Srbije održana je svečanost na kojoj je šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio da su spoljnopolitički prioriteti Srbije dugoročni i da će naša zemlja nastaviti da vodi predvidivu i odgovornu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim interesima, za šta su joj, kako je istakao, potrebni prijatelji.

Strateški spoljnopolitički cilj Srbije su pregovori o članstvu Srbije u EU i punopravno članstvo u Uniji uz razvijanje najboljih odnosa sa partnerima i prijateljima kao što su Rusija, Kina, Indija, latinoameričke, afričke i druge zemlje, rekao je Dačić.

___20160529_1699170429

Kako je naglasio, spoljnopolitički prioritet Srbije jeste i nalaženje zajedničkog interesa sa velikim silama, kao i regionalna stabilnost i mir.

Predstavnicima diplomatskih misija u našoj zemlji on je „u ime Vlade Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića“ koji ga je, kako je rekao, za to ovlastio, poručio da je Srbija opredeljena za saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Zato će naša zemlja i u narednom periodu nastaviti da vodi predvidivu, odgovornu politiku, koja će dovesti do toga da Srbija „više nikada ne razmišlja o oružju i džebani, nego samo koliko ćemo i na koji način imati prijatelja u svetu“, jer, bez prijatelja, smatra Dačić, Srbija ne može da ostvari nijedan dugoročno postavljeni cilj.

„Srbija je u proteklih godinu dana sa svih strana i od svih relevantnih svetskih faktora dobila najviše ocene za ekonomske i sveukupne društvene reforme koje sprovodi, za izuzetno konstruktivno ponašanje tokom izbegličke krize, kao i za ulogu faktora stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope“, rekao je šef srpske diplomatije.

___20160529_1544703934

On je ocenio da su ugled i spoljnopolitička pozicija Srbije na visokom, možda najvišem nivou od početka jugoslovenske krize dodavši da je naša zemlja zabeležila brojne spoljnopolitičke uspehe u protekloj godini u izuzetno složenim spoljnopolitičkim okolnostima.

Prvi čovek srpske diplomatije izdvojio je predsedavanje OEBS-u, nastojanja da se odbrane principi i pravila međunarodnog pravapred Savetom bezbednosti UN, po pitanju, kako je rekao, izvesnih rezolucija, kao i pred Uneskom, po pitanju članstva tzv. Republike Kosovo.

„Zato i danas, kada se opet suočavamo sa gotovo istim pitanjima i izazovima kao i pre više vekova, spoljnopolitički prioriteti Srbije su dobro poznati i neće se menjati, a takva politika Vlade Srbije na izborima dobila je ubedljivu, gotovo nezabeleženu većinu u tranzicionim društvima“, rekao je Dačić.

Skup je počeo izvođenjem himne Srbije i minutom ćutanja za nastradale službenike srpske ambasade u Libiji Slađanu Stanković i Jovicu Stepića.

___20160529_1135249577

Svečanosti povodom Dana srpske diplomatije, koji je ustanovljen prošle godine, prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, parlamenta, državnih organa, verskih zajednica, diplomatskog kora itd.

Izbor: Tanjug

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora