Nastavak uspešne saradnje sa Ruskom Federacijom

  Prvi potpredsenik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Zoran Đorđević sastali su se danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandarom Čepurinom sa ciljem unapređenja saradnje dve zemlje.

  Konstatovano je da je dosadašnja saradnja obostrano uspešna i da se očekuje njen nastavak u svim oblastima od značaja i u zajedničkom interesu.

  Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije.

  Ambasador Čepurin je istakao da očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje, i dodao da angažovanje Ruske Federacije na uspostavljanju humanitarnih koridora govori da je cilj tih operacija isključivo humanitarnog karaktera i usmeren ka spasavanju života i sprečavanju patnje nedužnih i nemoćnih civila.

  Ministri Dačić i Đorđević su tokom razgovora istakli principijelan stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica Ujedinjenih nacija i podršci svim međunarodnim aktivnostima koje su ismerene ka izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti u svetu. To posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju humanitarne operacije i sprečavanje patnji i stradanja nedužnog civilnog stanovništva u regionima zahvaćenim oružanim sukobima.

  Republika Srbija je svoj humani odnos prema civilima, posebno imajući u vidu sopstvena iskustva iz ne tako davne prošlosti, najbolje pokazala tokom tekuće migrantske krize i za to dobila priznanje od cele međunarodne zajednice.

  Vlada Srbije će, iako u složenoj ekonomskoj situaciji, sagledati mogućnosti za prikupljanje humanitarne pomoći, kao doprinos uspehu humanitarnih operacija koje Ruska Federacija izvodi.

  Na sastanku je istaknuta zahvalnost na podršci ruske strane našim spoljno-političkim prioritetima, uz razumevanje značaja istovremenog održavanja dobrih odnosa sa svim partnerima, i na istoku i na zapadu, kao i u procesu priključenja Srbije Evropskoj Uniji koji je spoljnopolitički prioritet. Srbija će nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti i ubuduće će sarađivati sa svim partnerima i na istoku i na zapadu.

  Izvor: MSP

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora