Ivica Dačić za TV Prva

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da SAD i EU budu podrška evropskom putu Srbije, a ne da podržavaju destabilizaciju.

„Dobio sam uveravanja, kao što su oni i sami izjavili, da SAD i EU žele da budu podrška Srbiji i očekujem da će se u narednom periodu tako i ponašati“, rekao je Dačić za TV Prva, komentarišući odluku premijera Aleksandra Vučića da otkaže put u Brisel i sastanke u Njujorku.

Dačić je istakao da očekuje korektan odnos EU, koji će se pre svega bazirati na poštovanju izborne, odnosno narodne volje.

„Izbori su završeni, nije formirana Vlada, a već imamo pokušaje destabilizacije, jer ovde nije reč o brizi za ljudska prava, za vladavinu prava, ovde je reč o tome da neko pokušava da ospori izbornu pobedu Aleksandra Vučića i SNS“, smatra Dačić.

Odluku premijera da otkaže put u EU i SAD, Dačić razume kao jasan signal Nemačkoj i SAD da nije korektno da se ne uvažavaju dovoljno napori Vlade i premijera da Srbija ide putem reformi ka EU, jer, ocenjuje da takav put podrazumeva političku stabilnost.

„Bez obzira da li je to drastično ili ne, ovde je reč o tome da ne treba igrati dvostruke igre. Kao što je Srbija predvidiv partner, tako i EU i SAD, kada je reč o unutrašnjim prilikama u Srbiji, treba da budu predvidiv partner“, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora