Ivica Dačić za RTS

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je da još uvek nije došlo do nastavka razgovora mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića sa koalicijom SPS-JS o formiranju nove vlade.

Dačić je za RTS rekao da sa Vučićem svakog dana po nekoliko puta razgovara o političkim temama, ali da još uvek nije došlo do nastavka razgovora o vladi.

„Shodno dinamici koju premijer definiše tako ćemo se ponašati“, rekao je Dačić, dodajući da se iz onog što se desilo posle referenduma u Velikoj Britaniji vidi da je za jednu zemlju važno da postoji politička stabilnost, zbog čega su SPS i JS odavno izrazile stav da žele nastavak saradnje sa SNS.

Dačić je naveo i da su iz saradnje sa SNS u proteklom periodu proizašli veliki rezultati, da je Srbija sada najbliže EU, da su na ekonomskom planu postignuti značajni efekti, da je predsednik Kine bio u Srbiji…

Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sednicu Vlade Srbije.

Na toj sednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu. Dačić ne veruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

„EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac“,rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpnosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

„Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese“, naglasio je Dačić.

Opozvani šef misije Srbije pri EU Duško Lopandić napravio je ozbiljan profesionalni i politički propust time što je za izložbu o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu znao tri nedelje pre njenog otvaranja, a nije obavestio nadležne organe, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavljujući velike promene u ostalim diplomatskim predstavništvima u narednim mesecima.

„U ovom slučaju reč je o dugo najavljivanom činu, Lopandić je ušao u četvrtu godinu rada… Imaćemo slične stvari u narednim mesecima i u ostalim diplomatskim predstavništima. Čekaju nas velike promene, podmlađivanje diplomatskog kadra, 20 odsto naših šefova diplomatsko-konzularnih predstavništva je u penziji. To ne može da se dešava. Ko god da bude ministar to će ga čekati“, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je, povodom pisma Lopandića javnosti, rekao i da nije u skladu sa procedurama MSP da se ambasadori obraćaju javnosti bez njegovog odobrenja.

„Ovde nije reč o tome da li je nešto više moglo da se uradi u smislu sprečavanja izložbe, već da je napravljen ozbiljan profesionalni i politčki propust koji je Lopandić sam priznao u izjašnjenju na moj zahtev, gde je napisao da je za izložbu znao tri nedelje pre“, objasnio je Dačić.

Kaže da je posao ambasadora upravo to, da obaveštavaju nadležno ministarstvo o takvim stvarima.

Dodaje i da ta promena nije nova i da je o tome sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao još pre godinu dana.

„Ovde nema nikakvih ličnih stvari, ovde sam da štitim državne inrterse, a svaki šef diplomatsko-konzularnih predstaništava mora da poštoje diplomatske procedure. Vlada nije dužna da bilo kome objašnjava zbog čega je neko postavljen ili opozvan, mi to ne bismo ni sada uradili da Lopandić nije poslao pismo“, rekao je Dačić.

Na pitanje o upućivanju Ane Hrustanović na Lopandićevo mesto, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskom procedurom da se saopštava ime novog ambasadora dok on ne dobije agreman.

Izvor: Tanjug

 

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora