Ivica Dačić u Dnevniku RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Beograd deli stav Moskve da Haški tribunal treba što pre zatvoriti jer nije radio na pomirenju u regionu, već na destabilizaciji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ivica Dačić je ponovio da je Sergej Lavrov tokom zajedničkog sastanka preneo da Rusija smatra da što pre treba zatvoriti Tribunal u Hagu jer se nije ponašao kao sud.

„Zvanični Beograd deli stav Moskve. Umesto da Tribunal radi na procesu pomirenja i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, zašto je i bio formiran, on je bio generator nestabilnosti i destabilizacije regiona“, naglasio je ministar spoljnih poslova.

Ukazao je na činjenicu da se u jeku predizborne kampanje u Srbiji zakazuje izricanje presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i lideru radikala Vojislavu Šešelju.

„Može se očekivati i da će u daljem postupku uslediti neki novi obrti. Ne verujem da je to bila dobronamernost prema Šešelju, već akti koji doprinose destabilizaciji Srbije i čitavog regiona“, ukazuje Dačić.

Govoreći o burnim reakcijama u regionu nakon oslobađajuće presude Šešelju, Dačić je ukazao da oni koji tako reaguju polaze od toga da je Srbija kriva za ratove devedesetih.

„Mislim da je to apsolutno netačno, ali služi za verifikaciju bombardovanja. A za to se nikom nije sudilo, ali se sudilo Srbima u Hagu“, naglasio je Dačić.

Podsetio je da su na slobodu  pušteni Ramuš Haradinaj, Ante Gotovina, muslimanski ratnici, a potpuno su zapostavljani mudžahedini koji su se borili na strani muslimana, pogotovo danas kada je to aktuelno.

„Lavrov je rekao da će tražiti da se pokrene to pitanje. Mi to ne možemo, ali Rusija može kao članica Saveta bezbednosti“, ukazao je Dačić.

Kada je reč o odnosima na relaciji Beograd-NATO-Moskva, Dačić je naglasio da Srbija ne menja stav prema NATO-u i nema ambicije da postane član Alijanse.

Komentarišući navode da se Humanitarni centar u Nišu koristi kao špijunski centar Rusije, Dačić je rekao da su to „smešne priče i besmislica“.

„Znate, kad neko negde šalje špijune, on ih šalje tamo gde ima šta da špijunira. To je humanitarni centar koji je više puta pomagao Srbiji tokom polava, zemljotresa požara…“, ukazao je šef srpske diplomatije.

Moskva je pozvala Beograd da učestvuje u spasavanju spomenika kulture u Palmiri, rekao je Dačić i dodao da će to preneti premijeru Aleksandru Vučiću.

Dačić je podsetio da ministarstva spoljnih poslova dveju zemalja imaju vrlo dobru saradnju i da se njihovi predstavnici sastaju dva puta godišnje, u Beogradu i Moskvi.

„Imamo visok nivo saradnje i razumevanja, što je doprinelo da o važnim pitanjima imamo podršku Rusije“, naveo je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić je rekao da će premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiti Beograd na jesen jer zbog izbora ta poseta neće moći da se organizuje u prvoj polovini godine.

Izvor: RTS

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora