Ivica Dačić osudio izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je krajnje licemernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici vezano za Srbiju.

„Umesto što napadaju Srbiju, trebalo bi da se sete da je Narodna skupština Srbije 2010. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je, kako nas je tada informisao, tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.‎ Sramotno je da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda. Niko nikada nije doneo nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba.

Svog turskog kolegu Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, podsetio bih na turske zulume za pet vekova okupacije. Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. godine. Valjda su i srpske majke doživele bol kada su im odvodili decu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare. Mogao bi neki turski zvaničnik i da klekne i pred Ćele kulom i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet vekova.

Kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom? I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i nazovu ga genocidom kao što su to uradile mnoge zemlje u svetu? I zašto Boris Tadić javno ne saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji smo usvojili u Skupštini, sigurno ga nismo doneli bez konsultacija?

Zaista je krajnje vreme da svi shvate da je Srbija spremna za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada neće dozvoliti da je niko ponižava.“

Izvor: MSP

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora