Danas je Dan pobede i Dan Evrope

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je svim građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope.

  „Današnji dan 9. maj ima višestruki značaj. Obeležavamo Dan pobede i Dan Evrope. To je veliki praznik za našu zemlju koji budi pre svega, snažna sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma, najvećeg zla HH veka.

  Dužnost nam je da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasleđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma.

  Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada, i čijem punopravnom članstvu teži.

  Dan Evrope je dan kada se slavi i pobeda nad fašizmom, ali i prilika da se suočimo sa svim aktuelnim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje ostvarene blagodeti mira.

  Istovremeno, danas smo nažalost, suočeni sa pokušajima relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa povampirenim idejama isključivosti, mržnje i netelorancije čije je tragične posledice osetila generacija naših očeva i deda. Naša je dužnost da ne dopustimo takve pokušaje izmene istorije“, navodi se u čestitiki šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

  Izvor: MSP

   

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora