Dačić:“Pritisci na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova“

Povodom vesti da je Surinam priznao nezavisnost Kosova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je, na žalost, to posledica velikih pritisaka koje sponzori kosovske nezavisnosti vrše na zemlje koje nisu to do sada učinile, naročito posle njihovog poraza u Unesku.

„Sve zemlje koje to čine moraju biti svesne da je to akt protiv teritorijalnog integriteta Srbije, koji ugrožava i dijalog u Briselu.

Ovde nije najbitniji Surinam, već činjenica da se iza leđa Srbije vrši ogroman pritisak od strane pojedinih uticajnih zemalja za priznanje Kosova. To će svakako ostaviti trag na naše bilateralne odnose sa tim zemljama.

Inače, i u ovoj prilici, kosovske vlasti ne mogu bez laži. Surinam je 106. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a ne, kako Tači kaže, 111.

Vlada Republike Srbije nastaviće svoju principijelnu politiku da je spremna da sva otvorena pitanja rešava dijalogom, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer je to duboko protivno međunarodnom pravu. “

Izvor: MSP

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora