Dačić: „Pridruživanje sancijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa“

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota da ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda nas Nemačka podržava u tom pravcu.

„Srbija i Rusija si tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?

Pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, to je za nas vitalno pitanje, jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN-u, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo.

Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla?

Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?

Veoma sam zadovoljan razvojem naših bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali reči Mihaela Rota su, najblaže rečeno, neumesne i uvredljive.“

Izvor: MSP

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora