Dačić: Kruna predsedavanja BSEC je skup u BGD, u decembru

  Srbija će šestomesečno predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) iskoristiti da revitalizuje ovu organizaciju koja je opterećena brojnim političkim sukobima među članicama, što se odražava na ekonomiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  On je istakao da će kruna srpskog predsedavanja biti ministarski sastanak u Beogradu, koji je planiran za decembar, a prisustvovaće mu 12 ministara spoljnih poslova s obzirom na to da Organizacija ima 12 zemalja.
  Srbija je danas preuzela predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju na skupu u Sočiju, a Dačić kao važno ističe da se tu nalaze izuzetno velike i ekonomski jake zemlje, poput Rusije i Turske.
  Istovremeno su tu, kaže, i zemlje sa različitim ekonomskim potencijalom i različitim pozicijama u ekonomskim organzacijama – neke su članice EU ili Evroaziskog saveza.
  „Nesumljivo je da postoji ogroman potencijal za razvoj ekonomskje saradnje, pre svega mislim na projekte u oblasti transporta, energetike ali i razvoja trgovine“, kazao je Dačić u izjavi za medije.
  U okviru Crnomorske inicijative, ukazao je Dačić, postoje razna tela od banke pa do instituta koji se bavi ovim projektima.
  Srbija će, kazao je, iskoristiti šestomesečno predsedavanje da revitalizuje ovu organizaciju, pre svega zato što je ona opterećena brojnim političkim sukobima među članicama koji se vode na bilateralnoj osnovi, što se odražava i na ekonomsku saradnju.
  „Politika treba da se ostavi po strani i da se traže ekonomski interesi“, naveo je ministar.
  Napomenuo je da će kruna srpskog predsedavanja biti ministarski sastanak u Beogradu, planiran za decembar.
  „Ovaj sasatank će biti jedan od prvih nakon obnavljanja odnosa između Rusije i Turske. Nakon prošlogodišnjeg sastanka OEBS-a, ovaj skup će biti među najvećim održanim u Beogradu“, rekao je Dačić.
  Izvor: Tanjug

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora