Dačić: Hrvati pucaju ćorcima

  Hrvatska puca ćorcima i zloupotrebljava članstvo u EU za napad na Srbiju. Mi smo za fer odnose, ali smo i spremni da branimo naše interese. Ne dozvoljavam licemerje, kaže za „Blic“ Ivica Dačić.

  U poslednjih godinu dana napadi na Srbiju Hrvatima su koristili za podizanje rejtinga i stranačke kampanje. Međutim, iako su izbori u Hrvatskoj prošli, napadi ne jenjavali pa je tako stigla i pretnja – da će zaustaviti evropske integracije Srbije ako lider SRS Vojislav Šešelj ne ode u Hag.

  Kako vidite poslednje nastupe zvaničnog Zagreba?

  – Prvenstveno, ovo što Hrvatska trenutno radi je kršenje odluka koje je sama donela, da bilateralne teme neće pretvarati u problem kada je reč o članstvu Srbije u EU i međunarodnim organizacijama. Mana prethodne Vlade Hrvatske očito se prenela i na ovu novu, a to je, da se tema odnosa sa Srbijom zloupotrebljavala za unutrašnje političke svrhe. Kada je reč o Šešelju, pogrešili su adresu i to nije pitanje za Srbiju nego Haški tribunal. A ako ćemo iskreno, ima mnogo više Šešelja u Hrvatskoj koji šetaju slobodno i koji na stadionima uzvikuju „za Dom spremni“, drže koncerte sa Pavelićevim slikama. Pitanje je šta Hrvatska želi – da li da zaoštrava odnos ili normalizuje. Kada je reč o Srbiji, mi smo za normalizaciju odnosa i za dijalog, ali smo spremni i da branimo naše nacionalne interese.

  Da li će se Srbija obratiti Briselu i zatražiti reakciju na oštre poruke iz Zagreba?

  – To su pretnje koje Hrvatska šalje zaista ničim izazvana. Hrvatska preti ćorcima, a trebalo bi da obrati pažnju a u EU i međunarodnoj zajednici već ima velikih primedaba na ton koji postoji u Zagrebu… U Hrvatskoj, koja je članica EU, ima sve učestalijih napada na nacionalnoj osnovi, mržnje prema pripadnicima srpske manjine, a koja se ne kažnjava ili se kažnjava simbolično. Srbija će zatražiti reakciju EU, međutim, da bi adekvatno reagovali, mi prvo treba da sagledamo na šta to Hrvatska ulaže primedbu. Mi nismo deo procesa odlučivanja i sada se države EU izjašnjavaju da li su za otvaranje poglavlja 23 i 24. Mi moramo da sačekamo primedbe Hrvatske da bi znali na šta reagujemo. Međutim, siguran sam da Evropa neće tolerisati da hrvatske primdbe zaustave proces Srbije kao EU.

  Da li ćete uputiti protest Zagrebu?

  – Mi smo već razgovarali o svemu ovome, ali i šaljemo razne proteste. Daću vam primer oko čega sve – poslali smo i notu vezanu za ade na Dunavu jer nismo još utvrdili granicu. Opština Bač omogućava Hrvatima da dolaze na kupanje bez ikakvih dokumenata. To je usmeno dogovorio Tadić u Vukovaru, a naša policija uopšte nije prisustvovala dogovoru. Međutim, Hrvatska našim građanima, koji hoće da idu na adu koja je u njihovom delu, to ne dozvoljavaju. Poslata je i za to nota – da mi to više nećemo dozvoljavati. Mi zaista želimo dobre odnose, ali sve se svodi na našu dobru volji i sve ostaje jednostrano. Mora da postoji proporcionalnost.

  Ocena analitičara je da je na delu antisrpska histerija. Da li ste o tome pričali sa kolegom Mirom Kovačem?

  – Zalažem se da se obustavi verbalni rat. Moj stav je da posle izbora u Srbiji ministri treba da sednu i razgovaraju, dogovore se i sa tim se složio i Kovač. Srbija je za regionalnu stabilnost, ali Hrvatska neće moći da zloupotrebljava svoje članstvo u EU, između ostalog, jer su argumenti na našoj strani.

  Izvor: Blic

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora