Dačić: Govorio sam o pravno-političkim posledicama presuda u Haškom tribunalu za interese Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su nedavne izjave o Slobodanu Miloševiću osim nekoliko o Haškom tribunalu, bile predmet kampanje onih koji nemaju šta drugo da kažu, kao i da zbog izjava o Miloševiću nije bilo kritika premijera.

  „Premijer nas nije kritikovao zbog nedavnih izjava o Miloševiću”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare, ocenjujući da je sve bilo predmet političke kampanje „onih stranaka koje žive na Miloševiću, iako je on umro”.

  Dajući izjave o Miloševiću, kako je rekao, govorio je o pravno-političkim posledicama presuda u Haškom tribunalu za interese Srbije.

  „Ja ne živim na Miloševiću. Ja sam taj koji je reformisao SPS, ja ne idem i ne slavim to, između ostalog i zato što je Mira Marković meni zabranila da dođem na njegovu sahranu. Mi smo našu partiju sačuvali za razliku od njene”, rekao je Dačić.

  On je uputio kritiku Vuku Draškoviću i Rasimu Ljajiću.

  „Drašković napada mene da sam ratna garda Miloševića. On, koji je formirao Srpsku nacionalnu gardu i poslao je u Hrvatsku. Stranka Rasima Ljajića govori protiv mene, a svi se oni kriju iz Vučića”, ocenio je Dačić.

  Prema njegovim rečima, to bi bilo isto kao kada bi obnovio zahtev za smenu Ljajića jer je, kako je Dačić istakao, u čitulji Aliji Izetbegoviću naopisao „dragi predsedniče” .

  „Moj predsednik je barem bio Milošević”, dodao je Dačić ističući da ponovo spominjanje Miloševića koriste oni koji nemaju šta drugo da kažu.

  Dačić je dodao da je srećan što nigde nije ustanovljena činjenica da je Srbija bila deo udruženog zločinačkog poduhvata.

  Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je za Srbiju velika stvar što u presudi Radovanu Karadžiću i ostalim haškim optuženicima nije nađen osnov da se Srbija optuži za etničko čišćenje.

  „To je velika stvar jer smo imali tužbu Hrvatske, a možda ćemo imati ponovo problema sa BiH zato što se muslimanski političari pripremaju da obnove tužbu. Čuli ste i Tačija da oni najavlju tužbe. Zato su ovakve stvari za nas od značaja”, rekao je Dačić.

  On je poručio da priče o tome da li neko i na koji način vrednuje ulogu pojedinih političara, odnosno Slobodana Miloševića, nije predmet rada Ministarstva spoljnih poslova niti njega kao ministra.

  „Milošević nije samo Milošević. On je bio predsednik Srbije i kroz njega se meri učešće Srbije i njena krivica ili ne. Ja sam uvek radostan kada neki Srbin ne bude optužen u Hagu”, rekao je Dačić.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije bilo reči, niti da ima bilo kakvu informaciju, o eventualnom formiranju novih ministarstava ili rotaciji ministara.

  Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada izabrana pre desetak dana i da je „malo neozbiljno” razgovarati o rotacijama.

  „Reč je o tome šta premijer želi povodom izmena Zakona o ministarstvima, odnosno da li želi neke posebne segmente da definiše kao neko posebno ministarstvo ili ne. Na tu temu nismo razgovarali, niti imam bilo kakve informacije o tome”, poručio je Dačić.

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se vrše ogormni pritisci na sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da to redovno, na svakih nekoliko meseci, čine „neke velike zemlje”.

  Dačić je na konferenciji za štampu rekao da će Srbija činiti sve što može da bude u stalnoj komunikaciji sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi one ostale pri tom stavu.

  Dačić je rekao i da prištinski minsitar spoljnih poslova obilazi sve te zemlje ne bi li promenile stav, a nedavno je u tom cilju kao privatno lice boravio i na samitu karipskih država.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zatražio je danas hitnu istragu povodom paljenja dela pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg u centru Sarajeva.

  „Danas je zapaljenja crkva, odnosno, hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Tražimo hitnu istragu. Nadamo se da se neće ponoviti istraga kao povodom Srebrenice, odnosno, napada i pokušaja ubistva premijera  Vučića“, rekao je Dačić na konferenciji za medije.

  On je ocenio da su to stvari na koje naša država mora da reaguje.

  Izvor: Politika/Tanjug

   

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora