Bogosavljević Bošković posetila Gornji Milanovac

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se danas tokom posete Gornjem Milanovcu sa predsednikom opštine Milisavom Mirkovićem. Ministarka Bogosavljević Bošković je istakla da će Ministarstvo u ovoj godini snažno podržati investicije u poljoprivredi, za šta su opredeljena značajna podsticajna sredstva.

Kada je reč o proizvodnji voća i kupovini sadnica, podsticaji iznose i do 2 miliona dinara, odnosno od 40 do 55% ukupnog iznosa investicije. Podsticaji su prema rečima Bogosavljević Bošković obezbeđeni i za novu mehanizaciju, sejalice, sadilice, opremu za navodnjavanje, protivgradne mreže i plastenike. Za hladnjače se podsticaji kreću i do 5 miliona, dok je za preradu proizvoda sa oznakom geografskog porekla i organskih proizvoda podrška investicijama od 50 do 65%.

Ministarka je istakla i da su opredeljena sredstva za sufinansiranje radova i za investiciona ulaganju u iskopavanju bunara u funkciji navodnjavanja.

Predsednik opštine Gornji Milanovac je izjavio da je obebeđeno 25 miliona dinara podsticaja iz lokalnog budžeta i to kroz podršku stočarstvu, ali i realizaciju projekata u tom sektoru kroz projekat besplatnog veštačkog osemenjavanja, besplatna sredstva za higijenu muže i muzne opreme, za uzgoj krmnog bilja, nabavku protivgradnih raketa, edukaciju poljoprivrednika.

snezanagm2

Ministarka Bogosavljević Bošković je podsetila i da je Ministarstvo u periodu od  2014 do 2015 finansiralo izgradnju cevovoda sa pratećim objektima za snadbevanje vodom za piće i druge potreba naselja Rudnik u iznosu od oko 15 miliona dinara, kao i rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za 2016. godinu je takođe najavljeno sufinansiranje izrade drugih projekata.

Tokom posete Gornjem Milanovcu, ministarka je obišla i fabriku vode i izjavila da je fabrika izuzetno važna i značajna za Srbiju i njene građne, zato što bez novih investicija, bez ulaganja, novih fabrika i proizvodnih pogona nemamo šansu da se borimo i takmičimo i budemo konkurentni u inostranstvu.

Izvor: MPZŽS

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora