Bajatović: Cene gasa u Srbiji će padati do sredine 2017. godine

    Direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović, izjavio je da će cene gasa u Srbiji padati do sredine 2017. godine, budući da bi prema „naftnoj formuli“ sadašnji uspon cena „crnog zlata“ na svetskim tržištima, koji može da se odrazi i na cene gasa, imao na našem tržištu odloženi efekat od devet meseci.

    Bajatović je naveo za televiziju N1 da se nekadašnji pad cene nafte, zbog „naftne formule“, i dalje odražava na aktuelne cene gasa, niske i konkurentne.

    „Što se tiče cene gasa u dolarima, ona će sigurno padati zaključno sa poslednjim kvartalom ove godine i prvim kvartalom 2017, što je sigurno dobra vest. Očekujem da mi nećemo imati takva inflatorna dešavanja na našem tržištu, dolar će sigurno menjati svoju vrednost u odnosu prema evru, možda će to nešto korigovati cenu gasa, ali ne toliko da ne bismo imali konstantno pojeftinjenje praktično sve do polovine 2017. – što je dobra vest za potrošače“, rekao je Bajatović.

    Očekivanja svetskih kompanija za trogodišnji period od 2015. su, podseća Bajatović, da će nafta biti na 50 dolara za barel, ali dodaje, ukoliko bi se očekivanja premašila, cena gasa rasla bi srazmerno.